З Днем захисника України! З Днем українського козацтва!

14 жовтня Україна вшановуватиме своїх оборонців та згадуватиме загиблих внаслідок російської агресії на Донбасі. День захисника України та День українського козацтва – свято для справжніх чоловіків. Тих, які пройшли справжню війну, і тих, хто стоїть на сторожі Батьківщини. Тих, хто відслужив в армії і тих, хто тільки готовий її поповнити. Це свято – це пам’ять синів і дочок тих, хто віддав своє життя за свободу Батьківщини, за Вашу з нами свободу і незалежність. Але 14 жовтня – це не тільки свято для людей в погонах, а й наших захисників у щоденному житті, тих, на кого ми спираємося у важку хвилину, хто нас захищає від життєвих негараздів і підтримує нас.  13 жовтня в ТЗЗСО було проведено ряд заходів присвячених до Дня українського козацтва та Дня захисника України, а саме години спілкування в молодших класах та змагання з фізичної культури в 11 класі в якому за призові місця 11кл-ки були нагороджені грамотами.

Улюблена Богом перлина
Для всіх українців одна
Козацька моя Україна
Хлібів золотих сторона
Негодами лютими бита
Віками ти йшла до мети
Тобі в небі зорею світити
І волю і долю знайти


Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній
пам’яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно
впливала на історію України XVII – XVIII ст.
 День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків. Як писав ще французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у історичній праці, виданій 1788 року в Парижі, Покрова Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом, оскільки їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день.
Така історична традиція приурочується до дива поразки турків під Азовом у 1641 році. Гарнізон Азова в той час налічував 6 тис. донських і запорізьких козаків, а турецькотатарське військо – 227 тис. чоловік. Штурм Азова розпочався 6 червня 1641 року, але втративши близько 100 тис. чоловік, ворог відступив. У вирішальний час довгої героїчної оборони козацькому гарнізону з’явилося небесне видіння “Діви чудесної в багряній ризі”, яке надихнуло козаків на новий подвиг, і до 1 жовтня 1641 року здійснилось дійсно диво: місто звільнилося від облоги. 14 жовтня світле та радісне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів це свято духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людський рід, за мир і добро на нашій землі.

А.Д.Валовенко
Author: А.Д.Валовенко

Валовенко А.Д. - директор ліцею

А.Д.Валовенко

Валовенко А.Д. - директор ліцею