ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які на момент вчинення правопорушення досягли 16 років. Інтереси неповнолітнього, який притягується до адміністративної відповідальності, мають право представляти його законні представники – батьки, усиновителі, піклувальники. Законні представники мають право знайомитися з матеріалами справи, заявляти клопотання, від імені неповнолітнього виносити скаргу на рішення суду або посадових осіб, які розглядають справу.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Права неповнолітніх осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності, передбачені у ст. 268 Кодексу України про адміністративні порушення:

—  ознайомитися з матеріалами справи про адміністративне правопорушення;

—  давати пояснення, подавати докази, заяви, клопотання;

—  виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача;

—  при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката;

—  оскаржити постанову по справі.

Батьки несуть адміністративну відповідальність за правопорушення дітей у випадках, якщо неповнолітній не досягнув віку, з якого настає адміністративна чи кримінальна відповідальність (16 або 14 років). Адміністративна відповідальність передбачається також і за ухилення батьків від виконання покладених законом батьківських обов’язків.

Про затримання неповнолітнього повідомляють батькам. Адміністративне затримання може тривати не більше 3 год. Якщо неповнолітній перебуває у стані сп’яніння – 3 години з часу витверезіння.

За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть застосовуватися такі заходи впливу:

•зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;

•попередження;

•догана або сувора догана;

•передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

А.Д.Валовенко
Author: А.Д.Валовенко

Валовенко А.Д. - директор ліцею

А.Д.Валовенко

Валовенко А.Д. - директор ліцею